Gouden uurtje


Tijdens mijn gezinshoots en zwangerschapshoot maak ik eigenlijk altijd gebruik van het gouden uurtje. De foto's die je in deze blog zal zien zijn ook allemaal gemaakt tijdens dit gouden uurtje. Soms tijdens zonopkomst, meestal tijdens zonsondergang. Soms met bewolking, meestal met een mooi zonnetje. Het gouden uurtje is dus het eerste uurtje nadat de zon op komt of het laatste uurtje voordat de zon onder gaat. De zon komt dan laag te staan en verdwijnt langzaam achter de horizon. Dit zorgt voor een mooie warme, gouden gloed in de foto's. Daarnaast is de zon ook minder krachtig en krijg je dus heel mooi zacht licht. Voor mooie foto's heb nu eenmaal ook mooi licht nodig en dit gouden uurtje is hierbij echt mijn absolute favoriet! Ik kom zelf uit Zwolle en in deze omgeving heb je genoeg mooie plekken waar dit gouden uurtje goed tot zijn recht komt. Hieronder zal ik mijn favoriete plekjes binnen een half uurtje rijden van Zwolle met je delen.

De zwarte dennen, Staphorst

Het bos in staphorst is een prachtige veelzijdige locatie vlakbij Zwolle en ook wel mijn persoonlijke favoriet! Je kutn er alle kanten op. Je hebt er een mooi strandje vlakbij de parkeerplaats, wanneer je de andere kant op loopt heb je mooi stukje bos met prachtig hoge bomen en dan kom je vervolgens uit bij de heide. De bomen zijn best hoog dus we zijn de zon iets eerder kwijt dan op andere locaties. Het is dus ook een hele fijne plek als je het gouden uurtje iets te laat vind en dus eerder wilt afspreken. Al 3 uur voor zonsondergang kun je hier prachtige foto's maken met een warm sfeertje. Hieronder zie je een aantal foto's die ik op deze locatie heb gemaakt. Dit is een mix van foto's tijdens het gouden uurtje, ruim voor zonsondergang en foto's die in de ochtend zijn gemaakt.


01 / 30

Sahara, Ommen

De Sahara is nog zo'n lievelingsplekje! De reden hiervoor is de veelzijdigheid. Het is natuurlijk een zandverstuiving, maar in het midden heb je ook een klein stukje heide.De zon staat bij zonsondergang super mooi net boven de bomen en doordat je naar boven kunt lopen, loop je als het ware met de zon mee. Zodra hij achter de bomen verdwijnt gaan we weer een stukje hoger. Door dit hoogte verschil is hier ook mogelijkheid voor het maken van een silhouet foto. Nog een voordeel aan deze locatie is dat het niet ver lopen is. Je parkeert de auto naast het zand en hoeft dan maar een klein stukje door het zand te lopen naar het stukje heide, waar we zullen beginnen met de shoot (let op; je moet wel een stukje omhoog lopen door het zand, als je zwanger bent en last hebt van je bekken is dit dus niet ideaal). Hieronder kun je door de foto's scrollen om de foto's die op deze locatie zijn gemaakt te bekijken.


01 / 26

Schaapskooi, Heerde

De schaapskooi in Heerde is een super fijne locatie als je liever niet te ver wilt lopen. Je parkeert je auto letterlijk op de heide, waardoor we bijna naast de auto al kunnen beginnen met shooten. Er zijn een paar mooie bomen, wat fijn is als we in het begin van de shoot nog de schaduw op willen zoeken. Een stukje verder lopen heb je nog een mooi zandpad waar de zon heel mooi tussen wat heuveltjes door valt. Het is een prachtig open heide gebied met nog een stuk bos eraan, wat zeker in de herfst erg mooi is.


01 / 14

Zandverstuiving de Haere, Doornspijk

Een mooie uitgestrekte zandvlakte, met boompjes, duinachtige grasjes en wat hoogteverschil maakt dit een prachtige locatie. De plek waar je de zon achter de bomen verdwijnt is wel een stukje lopen door het zand, maar op de heenweg doen we dit in etappes, zodat we in de schaduw kunnen beginnen. Je kunt hier hele afwisselende foto's maken en ook wat eerder beginnen als je dat graag wilt omdat de zon mooi door de bomen valt.

01 / 23

Het blauwe meer, Drenthe

Dit prachtige meer is al een bezoekje waard opzich. Je kunt helemaal rond het meer lopen door de prachtige bossen, met telkens weer ander uitzicht over het meer. Deze locatie is ook heel geschikt om buiten het gouden uurtje af te spreken, omdat je door de bomen mooi met het licht kunt spelen. Het is iets verder rijden vanaf Zwolle, maar wat mij betreft zeker de moeite waard! Hieronder zie je een aantal foto's die ik heb gemaakt tijdens een zwangerschapshoot bij het blauwe meer.

01 / 08

De Veluwe, Vierhouten

De veluwe kent natuurlijk veel mooie plekken, maar op deze locatie kun je heel mooi het hoogteverschil zien in dit glooiende landschap. Je hebt hier vooral veel hopen heide, waardoor je de zon echt achter de horizon ziet verdwijnen. We parkeren langs de weg en lopen daardoor zo de heide op waardoor je dus niet ver hoeft te lopen om hier mooie foto's te kunnen maken. Hieronder een aantal foto's die ik heb gemaakt op deze mooie plek.

01 / 09

Soesterduinen, Soest

De soesterduinen konden toch ook niet ontbreken aan mijn lijstje. Hier spreek ik vaak af met mensen die uit de randstad komen, omdat deze plek fijn centraal is, maar ook gewoon heel mooi! Je hebt er natuurlijk veel zand, maar ook veel bomen en stukjes heide, waardoor je er super afwisselende beelden kunt maken. We spreken af op een parkeerplaats waarbij je een klein stukje omhoog moet lopen en dan zo de zandvlakte oploopt. Mega fijne locatie dus, ongeveer een uurtje rijden van Zwolle. Hieronder zie je een aantal foto's die zijn gemaakt bij de Soesterduinen.

01 / 24

Nieuwe plekken ontdekken


Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie plekken in de omgeving van Zwolle, maar dit zijn de plekken waar ik nu vaak kom en ik dus de mooie plekjes weet te vinden. Verder ben ik altijd aan het zoeken naar nieuwe mooie plekken in deze omgeving, waar ik niet zo heel erg bekend ben. Ik ben namelijk opgegroeid in de omgeving van Rotterdam en ben Zwolle en omgeving stukje bij beetje aan het leren kennen.


Ik heb nog een aantal plekken op mijn lijstje staan waar ik graag een keer wil gaan kijken (Heerderstrand, Lemelerberg, Beerze, Sallandse heuvelrug, Echternerzand etc) om te zien of ze geschikt zijn voor een shoot tijdens het gouden uurtje en wat dan de mooiste plekjes zijn. Wellicht wordt dit lijstje nog wel verder aangevuld dan. Heb je bij mij een shoot en ben jij nou wel bekend in deze omgeving? Ik vind het altijd leuk om nieuwe plekken te ontdekken!


Kom je niet uit omgeving Zwolle? Ik vind het geen probleem om een stukje te rijden en kom met liefde jullie kant op. Ik kijk dan met jullie mee naar een geschikte locatie bij jullie in de buurt. De Soesterduinen heb ik ook toegevoegd aan de lijstje en is bijvoorbeeld een heel fijne plek wat in het midden ligt als je uit de omgeving van Rotterdam komt.